Berita

Catatan Kembara Ziarah Ummat Di China oleh Hj. Masrukhin Marzoki bersama pengajar Maahad Ihya’ Al-Ahmadi Ustaz Khairul Aiman


Sampai di Guangzhau jam 1.25pm. Manakala Ustaz Aiman sampai jam 9pagi. Beliau menunggu  ketibaan saya 4 jam lebih hingga ditanyakan keberadaanya oleh airasia dan petugas imigresen.

Disambut oleh MA Yusof,Sofea dan Rizkullah di Baiyun airport.  Menuju penginapan dengan taxi RMB120, perjalanan 1jam 15minit. Nama hotel  New Donfrance Hotel. Rehat untuk beberapa jam dan makan malamndi Salam Restaurant yang ada di sebelah hotel.

20.4.2017 -*4 MASJID BERSEJARAH DI GUANGZHOU, CHINA (Siri 1)* 
Semalam saya sempat melawat ke empat buah masjid yang amat bersejarah di Guangzhou, China. Suatu pengalaman yang amat bermakna buat diri ini.
Secara ringkasnya, penyebaran Islam di Guangzhou diberitakan telah bermula sejak 1300 tahun yang lalu. Khabar yang kuat mengatakan Baginda Rasulullah s.a.w telah memerintahkan sahabat yang bernama Sa’ad Bib Abi Waqqas untuk berdakwah di China. Berikut adalah empat masjid utama di Guangzhou:
1. Masjid Huai Sheng

2. Masjid Abu Waqqas

3. Masjid Hao Pan

4. Masjid Dong Ying
Kebanyakannya berusia lebih 1300 tahun dan masih mengekalkan bentuk seni bina asal walaupun ada yang telah mengalami pengubahsuaian. 
Sekian makluman ringkas tentang masjid2 bersejarah di Guangzhou, China. Insya Allah akan bersambung di siri akan datang. 😊

#JejakUmatDiChina

#DakwahMIADiChina

#MuslimsNeverAlone

#MuslimBackpackers

21.4.2017 – perjalanan dari Guanzhou ke Shenzhen  sejauh 250km hanya 48 minit.

Jam 4pm dari Shenzhen me Quanzhou 315km

Lawatan 2 masjid lama dan makam sahabat rasulullah di Shandong.

23.4.2017 Hari ahad di Jinjiang kota pakaian kasut.Nama Masjid Jinjiang. Melawat masjid lama bernama Masjid Chen Dai di Daerah Jinjiang Fujian. Kini masjid asal tidak berfungsi kerana tekanan kominis. Namun pada tahun 2006 kerajaan Cina mengantikan dengan masjid baru

Related posts

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

WhatsApp chat WhatsApp us